A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

Круглий стіл для батьків «Формула успіху щодо виховання дитини з особливими освітніми потребами»

Дата: 11.02.2020 14:11
Кількість переглядів: 757


 

     У Концепції сімейного і родинного виховання наголошується на тому, що «сучасна сім’я має стати головною ланкою у вихованні дитини, забезпечити їй належні матеріальні та педагогічні умови для фізичного, морального і духовного розвитку». Значних успіхів у соціалізації дитини з особливими освітніми потребами може бути досягнуто лише за активної участі в цьому процесі сім’ї, і в першу чергу батьків. В зв’язку з цим, проблема сім’ї дитини з порушеннями в розвитку є однією з найактуальніших.

    Сім’я – це мікросоціум, в якому формуються моральні якості дитини, її відношення до людей, уявлення про характер міжособистісних взаємин. І цей факт не можна упускати як в діагностичній, так і в подальшій корекційній роботі із дитиною з проблемами в розвитку. Сім’я дитини з порушеннями в розвитку є її соціалізуючим інститутом. Процес дорослішання дітей такої категорії проходить з великими труднощами та у дещо сповільненому темпі.

    Сім’ї, в яких виховуються діти з порушеннями в розвитку живуть під вантажем багаточисельних проблем.  Від того,  наскільки  батьки  виявляються здатними прийняти особливості розвитку дитини, адекватно реагувати на постійно виникаючі  труднощі, залежить успіх самої дитини. Втім батьки, як зв’язуюча ланка між педагогічними працівниками і дитиною, потребують відповідної підтримки й допомоги.

    З метою формування компетентностей батьків щодо  виховання дитини  з особливими освітніми потребами 11 лютого у Студениківському інклюзивно-ресурсному центрі  було проведено зустріч з батьками  дітей, які відвідують корекційно-розвиткові заняття в ІРЦ.

   Батькам було презентовано результати діяльності Студениківського ІРЦ за 2019 рік. За круглим столом, у невимушеній обстановці, обговорено питання  стосовно формули успіху щодо виховання дитини з особливими освітніми потребами. Слова видатного педагога Василя Сухомлинського: «Моральні сили для подолання своїх слабких сторін дитина черпає у своїх успіхах», дали поштовх для жвавого обговорення проблем та шляхів їх подолання у вихованні дітей з особливими освітніми потребами. Фахівці Студениківського ІРЦ обговорили з батьками також питання щодо якості ориманих їхніми дітьми корекційно-розвиткових послуг в ІРЦ. Приємно було почути саме від батьків дітей, які отримують послуги в ІРЦ, подяку за роботу фахівців. Але це не дає право фахівцям ІРЦ зупинятися на досягнутому. Ми прагнемо розвиватися, підвищувати свій кваліфікаційний рівень та фахову майстерність, щоб надавати дітям з порушеннями в розвитку та їх батькам якісні психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора