A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

Навчальний тренінг для фахівців закладів, організацій та установ Студениківської сільської ради «Основи самодопомоги та допомоги іншим»

Дата: 04.12.2023 14:35
Кількість переглядів: 43

Позитивне ментальне здоров’я має вирішальне значення в сучасному світі, оскільки воно глибоко впливає на кожен аспект нашого життя. Ментальне здоров’я може впливати на наші думки, дії та комунікацію. Воно дає нам змогу долати виклики, будувати значущі стосунки та приймати обґрунтовані рішення.

Докладаючи спільних зусиль для поширення обізнаності про психічне здоров’я, ми можемо працювати над дестигматизацією того, як ми думаємо про проблеми психічного здоров’я, підходимо до них та ідентифікуємо їх у нашому суспільстві.

Для системи надання соціально-психологічної допомоги виникла потреба в підготовці фахівців, що здатні надавати доступну, короткострокову допомогу, засновану на сучасних принципах роботи з людьми, які пережили травматичні події.

З метою підготовки таких фахівців у  Студениківській   територіальній громаді 04 грудня  на базі Студениківського ліцею  було проведено навчальний  тренінг для  фахівців закладів, органіацій  та установ Студениківської громади на тему «Основи самодопомоги та допомоги іншим».

Директор Студениківського ІРЦ Ірина БІДЮК, на основі навчального курсу Ізраїльської коаліції травми, ознайомила  учасників заходу з  основними професійніми критеріями визначення «травматичної події», ідентифікацією та основними  ознаками гострої стресової реакції. На практиці всі присутні визначали у себе наявність/ відсутність  ознак наслідків пережитої психічної травми або  травматичної події. Навчились розрізняти гостру стресову реакцію та гострий стресовий розлад, з’ясували поняття «посттравматичний стресовий розлад». Але основна мета проведення тренінгу – це формування навичок з допомоги іншим і собі насамперед, адже за будь-яких обставин «кисневу маску спершу надягаємо на себе». Отже, техніки самодопомоги та допомоги іншим щодо управління психофізіологічними реакціями відпрацьовувалися на основі  протокола саморегуляції (Техніка 4-х елементів).

Як діяти під час панічної атаки, які техніки варто застосовувати, щоб стабілізувати свій емоційний стан і мати можливість допомогти тим, хто поруч, продемонструвала фахівець (консультант) Студениківського ІРЦ Наталія КОЗЕЛЕЦЬКА

Важливі навички у період стресу, як надати першу емоційну допомогу в екстрених ситуаціях презентувала практичний психолог Семенівської гімназії  Юлія ЛУПАЇНА.

Мета заходу була досягнута - всі присутні усвідомили, що необхідно привернути увагу кожної людини на важливість ментального здоров’я. Воно в першу чергу залежить від кожного з нас та наших рідних. Ми повинні навчитися зберігати стійкість та душевну рівновагу в найскладніших ситуаціях, а при необхідності – звертатися за допомогою до відповідних фахівців, які здатні надати практичні поради та рекомендації.

Насамкінець заходу всі присутні отримали буклет, створений Студениківським ІРЦ – «Стежка ментального здоров’я у Студениківській територіальній громаді». У буклеті зазначена інформація про заклади і установи Студениківської сільської ради, які надають послуги щодо підтримки осіб, які зазнали психотравмуючих впливів. Також у буклеті надано перелік сервісів та «гарячих ліній», які надають безкоштовну, анонімну та конфіденційну  психологічну допомогу і підтримку особам  щодо збереження їх ментального здоров’я.

Буклет «Стежка ментального здоров’я у Студениківській територіальній громаді» розповсюджено у всіх громадських місцях Студениківської ТГ. Ми готові підтримати кожного, хто потребує нашої допомоги! Завжди раді допомогти Вам і Вашій дитини!

   

 

     

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора