A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

ДАТИ ВСЕСВІТНІХ МІЖНАРОДНИХ ДНІВ

Дата: 12.03.2020 14:29
Кількість переглядів: 345

15 лютого – Міжнародний день дітей, хворих на рак

Міжнародний день дітей, хворих на рак відзначається з 2003 року щорічно 15 лютого. Вже близько 40 країн світу під патронатом Міжнародного товариства дитячих онкологів і за ініціативою Міжнародної конфедерації організацій батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) беруть участь у підтримці «Дня дітей, хворих на рак». Щорічно в Україні фіксують 11-12 випадків на 100 тис. населення дитячого віку (до 18 років), що складає близько 1000 онкохворих дітей на рік.

 

6 березня – Всесвітній день боротьби з глаукомою

Всесвітній день боротьби з глаукомою щорічно проводиться 6 березня за ініціативи Всесвітньої асоціації товариств по боротьбі з глаукомою і Всесвітньої асоціації пацієнтів, які страждають на глаукому. Метою цього дня є інформування населення про важливість своєчасної діагностики та лікування глаукоми для попередження розвитку сліпоти.

 

21 березня – Міжнародний день людини з синдромом Дауна

День проведення обрано не випадково – це 21-й день третього місяця, пов’язаний з 3 копіями 21-ої хромосоми. Відзначати цей день почали з 2006 року, а засновано його було на VI міжнародному симпозіумі по синдрому Дауна, проведеному в Пальма де Майорка, за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.

Міжнародний день людини з синдромом Дауна ставить перед собою мету привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими здібностями, адже вони трохи відрізняються від звичайних людей в плані інтелекту і багато хто з них страждає від вроджених вад серця. Але своєю добротою, щирістю і безпосередністю компенсують все те, в чому вони відрізняються від звичайних людей, а часто і перевершують їх.

 

2 квітня – Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм

Уперше про проблему аутизму заговорили всього близько 65 років тому, але тоді це було дуже рідкісне захворювання. З 2008 року 2 квітня визначають Світовий день поширення інформації про аутизм.

Аутизм (від латинського «autos» – «сам») – таке порушення розвитку, при якому відзначається труднощі у формуванні соціальних контактів із зовнішнім світом та  іншою людиною і позначає цілий комплекс психічних і поведінкових розладів. Існує кілька версій виникнення цього порушення , але жодна з них повністю не доведена. Частота поширення аутизму в світі коливається від 40 до 45 випадків на 10 тисяч новонароджених.

 

7 квітня – Всесвітній день здоров’я

Всесвітній день здоров'я відзначається щорічно 7 квітня починаючи з 1950 року. В цей день в 1948 році вступив у силу Статут Всесвітньої організації здоров'я (ВОЗ).

Ідея Всесвітнього дня здоров'я була висунута вже на першій сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в 1948.  Але в 1948 році цей Всесвітній день відзначався 22 липня, в день ратифікації Статуту ВОЗ. ВОЗ присвячує кожен щорічний Всесвітній день здоров'я актуальним темам.

Також у Всесвітній день охорони здоров'я проводяться різноманітні місцеві заходи, організовані ВОЗ, державними організаціями, гуманітарними та охоронними приватними організаціями.

 

17 квітня – Всесвітній день боротьби з гемофілією

17 квітня світова спільнота традиційно відзначає Всесвітній день боротьби з гемофілією. Цей день був оголошений Днем боротьби з гемофілією за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та Всесвітньої федерації гемофілії. Його метою є привернення уваги світової громадськості, влади, медичної спільноти до проблем, з якими щодня стикаються хворі на гемофілію, а також підвищення обізнаності населення про це спадкове захворювання, пов’язане з порушенням процесу згортання крові.

Гемофілія –спадкове захворювання, пов’язане з порушенням процесу згортання крові. Виникає через зміни одного гена в хромосомі X. Симптоми захворювання в більшості випадків з’являються вже в ранньому дитинстві, майже завжди на 4–5 день життя дитини.

 

 

5 травня – Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю

Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади, суспільства, громадських організацій незалежно від національності, релігії, матеріального стану, стану здоров'я.
    Метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю  є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов'язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав, гідності і благополуччя осіб з інвалідністю. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.

 

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

«Міжнародний день захисту дітей» святкується щорічно 1 червня. Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924-го року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

У цей день влаштовуються різні розважальні заходи для дітей. Серед їхнього числа: конкурси з подарунками, концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи.

 

3 червня – Всесвітній день людей з деформацією стопи

Започатковано цей день за ініціативи Міжнародної асоціації Понсеті на честь дня народження Ігнасіо Понсеті (1914-2009), піонера техніки для корекції вродженої клишоногості без хірургічного втручання.

Вроджена м’язова клишоногість – одна з найбільш поширених вроджених вад і становить 0,5-2% випадків на 1000 пологів. Трапляється вона частіше у хлопчиків і у 60% буває двобічною, а в 10% поєднується з іншими вродженими вадами: кривошиєю, дисплазією кульшових суглобів, синдактилією та ін.

 

30 червня – Міжнародний день боротьби зі сколіозом

Міжнародний день боротьби зі сколіозом – це щорічна подія, яка виникла в 2013 році з ініціативи Асоціації сколіозу Великобританії.

Сколіоз – це захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується викривленням хребта у боковій площині з розворотом хребців навколо своєї вертикальної осі. Процес формування сколіотичної деформації – це результат взаємодії чинників, що порушують вертикальне положення хребта й пристосувальні реакції, які спрямовані на збереження вертикального положення.

 

13 серпня – Всесвітній день шульги

Започаткований 13 серпня 1976 року організацією Left-handers International. Проголошений у 1984 році Міжнародною конфедерацією шульг. Широко відзначається з 1992 року британським Клубом шульг, що було створено 1990 року.

У цей день лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати їхні зручності, улаштовують різноманітні заходи та змагання. Зокрема, британський Клуб шульг занепокоєний тим, що в багатьох школах країни дітей-шульг як і раніше прагнуть перевчити до писання правою рукою, що викликає психологічні стреси та знижує успішність учнів.

 

21 вересня – Міжнародний день миру

Міжнародний день миру встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року і відзначається в 3-й вівторок вересня. Генеральна Асамблея в резолюції 55/282 від 7 вересня 2001 року ухвалила, що починаючи з 2002 року Міжнародний день миру буде щорічно відзначатися 21 вересня.

Асамблея заявила, що День Миру буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня.

Генеральна Асамблея закликала всіх держав-членів ООН, регіональні і неурядові організації й окремих людей відповідним чином відзначати День, у тому числі шляхом освіти й інформування громадськості, і співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй. У центральних установах Організації Об'єднаних Націй цей День щорічно розпочинається спеціальною церемонією біля Дзвону миру.

 

27 вересня – Міжнародний день глухих

 Відзначається щорічно в останню неділю вересня. Міжнародний день глухих заснований в 1951 році, на честь створення Міжнародної федерації глухих. За статистикою, порушеннями слуху страждає кожна дев’ята людина. Його втрачають в результаті травми, хвороби чи вроджених особливостей.

На планеті 2500 мов. Але є й ще одна форма спілкування, останнім часом все більше і більше цікавить вчених – мова погляду й жестів. Всесвітня Федерація глухих в 50-і роки для обслуговування міжнародних заходів глухих, тобто конгресів, симпозіумів, конференцій, у тому числі і спортивних, розробила Жестуно – систему жестів.

 

29 вересня – Всесвітній день серця

З ініціативи Всесвітньої федерації серця за підтримки Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я з 2000 року відзначають Всесвітній день серця. Ця подія щорічного характеру, яка відзначалася в останню неділю вересня. З 2011-го року – фіксована дата – 29-те вересня. Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

 

8 жовтня – Всесвітній день зору

Кожного року у другий четвер жовтня громадськість відзначає Всесвітній день захисту зору. З 2000 року цей день є основним пропагандистським заходом ініціативи «Бачення 2020». Він покликаний привернути увагу урядів всіх країн до проблем збереження зору і забезпечити  доступ до медичних послуг всім, хто має в цьому потребу.

 

10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

Цей день запропонований Всесвітньою організацією охорони здоров'я відзначати задля підвищення рівня обізнаності про проблеми психічного здоров'я та мобілізації зусиль на підтримку кращого психічного здоров’я. Цей день був вперше відзначений 10 жовтня 1992 року за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров'я, глобальної організації з психічного здоров’я.

 

22 жовтня – Всесвітній день людей з порушеннями мовлення

Кожного року 22 жовтня, починаючи з 1998 року, з ініціативи канадських фахівців з дослідження патологій мови у світі відзначають Міжнародний день людей з порушеннями  мовлення.

Ідея заснування цієї дати народилася за підтримки Міжнародної асоціації людей, які заїкаються, заснованої в 1995 році і позиціонує себе як «рупор всіх заїк на міжнародному рівні».

Відзначення Всесвітнього дня людей з порушеннями мовлення має на меті акцентувати увагу на проблемі людей із порушеннями мовлення для підтримки їх у суспільстві.

 

24 жовтня – Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)

День Організації Об'єднаних Націй, також День ООН – це день народження Організації Об'єднаних Націй.

24 жовтня 1945 року, після того, як більшість держав-засновників ратифікували договір про створення всесвітнього органа, була офіційно створена Організація Об'єднаних Націй. У 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, в якій вона рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Традиційно в цей день у всьому світі проводяться зустрічі, дискусії та виставки, присвячені цілям Організації та її досягненням.

Традиційно в День Організації Об'єднаних Націй в залі Генеральної Асамблеї проводиться міжнародний концерт. Іноді влаштовуються спеціальні заходи, на яких Організація Об'єднаних Націй за допомогою електронних засобів комунікації зв'язується з різними містами світу.

 

1 листопада – Міжнародний день поінформованості про синдром Леннокса-Гасто

1 листопада проводять Міжнародний день поінформованості про синдром Леннокса-Гасто. Окрема форма епілепсії дитячого віку, що характеризується наявністю поліморфних нападів і затримкою нейропсихічного розвитку. Синдром може не мати чіткої причини або виникати на тлі інших хвороб (мозкові аномалії, генетичні обмінні захворювання, перинатальна патологія).

 

13 листопада – Міжнародний день сліпих

13 листопада у всьому світі вважають Днем незрячих, адже саме у цей день у 1745 році у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, який заснував у Парижі декілька шкіл і підприємств для людей з порушенням зору. У багатьох країнах світу у цей день здійснюються заходи для привернення уваги суспільства до незрячих людей, поширення інформації щодо їхніх прав.

 

13 листопада – Всесвітній день доброти

13 листопада відзначають Всесвітній день доброти. Саме у цей день 1998 року в Токіо відкрилася перша конференція Всесвітнього руху доброти, в якій брали участь представники Австралії, Канади, Японії, Таїланду, Сінгапуру, Великобританії та США. Згодом до руху приєдналися й інші країни.

Офіційно Всесвітній день доброти був заснований у Сінгапурі 18 листопада 2000 року на ІІІ конференції Руху доброти. Учасники руху творять добро по всьому світу, таким чином надихаючи мільйони людей на хороші вчинки. Вони також створили свою «Декларацію доброти», згідно з якою мета руху – «творити добріший і наповнений співчуттям світ».

 

20 листопада – Всесвітній день дитини

Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада як день світового братерства і взаєморозуміння дітей, день підтримки діяльності, спрямованої на забезпечення благополуччя дітей в усьому світі. Саме у цей день – 20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея прийняла Декларацію прав дитини, а 20 листопада 1989 року – Конвенцію про права дитини. З 1990 року у Всесвітній день дитини відзначається річниця прийняття цих основоположних документів у сфері захисту прав дитини.

Метою проведення цього дня є захист прав дітей та розвитку середовища, дружнього по відношенню до дітей у всьому світі, шляхом діалогу і активних дій, благополуччя дітей у всьому світі, укріплення та розширення діяльності ООН в інтересах дітей, підтримки діяльності Дитячого фонду ООН.

 

3 грудня – Міжнародний День людей з інвалідністю

Щороку 3 грудня у світі відзначають Міжнародний День людей з інвалідністю, який проголошено Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй у 1992 році. Цей день покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності та благополуччя; акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі осіб з  інвалідністю  у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора