A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

Круглий стіл для батьків дітей з особливими освітніми потребами та внутрішньо переміщених осіб «Внутрішні та зовнішні виміри батьківської ефективності»

Дата: 30.03.2023 14:28
Кількість переглядів: 112

Сім'я, як і людина, є основною цінністю нашої держави. Зниження соціальної цінності, через ті чи інші причини окремих категорій сімей, що перебувають у життєво важкій ситуації, потребують невідкладної допомоги спеціалістів. З 29 квітня 2022 року  інклюзивно-ресурсні центри (ІРЦ) розширили коло завдань на період дії воєнного стану в Україні. ІРЦ надають інформаційні послуги  батькам дітей з ООП та ВПО.

Переживання батьків великими чином впливають на виникнення психічних розладів  у дітей. Діти, спостерігаючи  переживання та страх батьків, починають також переживати негативні емоції, почуття душевного дискомфорту. Вони навіть не до кінця розуміють, що з ними відбувається, не знають, яким словом позначити те, що вони відчувають.

Основне завдання батьків – тримати себе у рівновазі, контролювати свої реакції та дії, намагатися не демонструвати дитині власних переживань та страху, навчитися технікам підтримки себе і  своїх дітей у стресових ситуаціях.

Як це зробити, які техніки застосовувати – питання, які  обговорювалися на зустрічі батьків дітей з ООП та ВПО і фахівців Студениківського ІРЦ  29 березня 2023 року за круглим столом на тему « Внутрішні та зовнішні виміри батьківської ефективності».

Директор Студениківського ІРЦ Ірина БІДЮК презентувала «Навчальний курс з основ самодопомоги та допомоги іншим», розроблений Міжнародним благодійним фондом  Parimatch  Foundation та Ізраїльською коаліцією травми. Зокрема, представила як управляти психофізіологічними реакціями на стрес та навчила батьків основам саморегуляції  (Техніка 4-х елементів).

Арт-терапію як метод корекції емоційних станів презентувала фахівець (консультант) Студениківського ІРЦ Наталія КОЗЕЛЕЦЬКА. Батьки мали можливість на собі випробувати лікувальний вплив ряду арт-терапевтичних методик.

Результати  колективного обговорення питань стабілізації емоційного стану осіб у стресових ситуаціях  ще раз довели, що  батьки повинні намагатися тримати себе у рівновазі, контролювати свої реакції та дії, намагатися не демонструвати дитині своїх власних емоційних переживань та страхів. У будь-яких ситуаціях, батькам необхідно привести себе у максимально стабільний психологічний стан, що неодмінно допоможе зберегти психологічне здоров’я дитини.


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора