A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

ХТО ЛЮДЯМ ДОБРА БАЖАЄ, ТОЙ І СОБІ МАЄ…

Дата: 01.10.2024 14:12
Кількість переглядів: 45

Фото без опису

У житті часто буває, що людина позбавлена дару бачити, чути, говорити. Слух є одним із найважливіших органів чуття людини, природній дар, властивість, завдяки якій ми сприймаємо інформацію. Ми слухаємо і чуємо, не замислюючись про це. Ми не замислюємося про те, що є люди для яких недоступно почути шум дощу, музику, голос рідної людини…За статистикою, на порушення слуху страждає кожна 9-та людина на Планеті. Його втрачають внаслідок травм, хвороб або вроджених вад.

«Ти вмієш чути…Це небезпечна зброя, тому що проти неї важко встояти. Відчувати, що тебе чують, - це майже найкраще, що є в світі»,  - писав  Грегорі Девід Робертс. 

Для попередження дискримінації людей, які не чують, а також для привернення уваги суспільства до потреб людей, позбавлених нормального слуху, щороку в останню неділю вересня відзначається Міжнародний день глухих, встановлений у 1958 році в пам'ять створення в 1951 році Всесвітньої федерації глухонімих, яка є однією із найстарших міжнародних організацій людей із обмеженими фізичними можливостями.

З метою інформування учнів Студениківського ліцею про  відзначення  Міжнародного дня людей з порушеннями слуху, формування у дітей  розуміння особливостей  сенсорного сприйняття  глухих та слабочуючих осіб, толерантного ставлення до таких людей,  фахівцями Студениківського ІРЦ було проведено захід «Хто людям добра бажає, той і собі має…»

Директор Студениківського ІРЦ Ірина БІДЮК ознайомила дітей з особливостями відзначення Міжнародного дня осіб з порушеннями слуху, наголосила на тому, що кожна людина потребує толерантного ставлення до себе, а особливо ті, хто має порушення психофізичного розвитку. Діти  дізналися, що таке «толерантність», розглядаючи «Квітку толерантності», подивилися відеофільм «Три секрети щасливої родини» та зробили висновок щодо необхідності толерантного, терплячого ставлення один до одного,  розуміння і сприйняття один одного. Вправа «Серветка» дала можливість кожній дитині усвідомити свою неповторність і одночасно  схожість. Відеофільм «Мова жестів» допоміг дітям вивчити найпростіші жести, які вони можуть використовувати при спілкуванні із своєю однокласницею, яка має порушення слуху.

Фахівець (консультант) Студениківського ІРЦ Наталія КОЗЕЛЕЦЬКА  з’ясувала,  чи знають діти, які це добрі та погані вчинки. Казка про подарунки ще раз привернула увагу школярів до назви заходу: «Хто людям добра бажає, той і собі має…». Вправа «Квітка» допомогла дітям з чорної плями зробити гарну квітку,  на пелюстках якої написані добрі слова.

Головною метою заходу було привернути увагу всіх учнів класу до особливостей слухового сприймання їхньої однокласниці, яка має порушення слуху, формування толерантного, доброго ставлення до такої дитини всіх оточуючих.

У підсумку заходу діти на маленьких сердечках написали гарні, теплі побажання своїй однокласниці, наклеїли  їх на одне велике серце і подарували їй.

Можна бути впевненими, що ці діти виростуть толерантними, чуйними, добрими! Вони -  прекрасне майбутнє нашої УКРАЇНИ!

Фото без опису     Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису

Фото без опису    Фото без опису  

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора