A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про аутизм

Дата: 03.04.2024 13:45
Кількість переглядів: 23

2 квітня відзначають Всесвітній день поширення інформації про аутизм, і кожному з нас варто дізнатися про нього більше. Адже, за даними ВООЗ, з аутизмом народжується кожна сота дитина в світі.

Коли йдеться про аутизм, йдеться, не про захворювання, а про розлад, особливість розвитку, з якою людина народжується і живе усе життя. Аутизм неможливо набути внаслідок дії зовнішніх чинників, його не «вилікувати», проте доказові методи психологічного втручання можуть покращити комунікативні та соціальні навички людей з аутизмом.

Аутизм – це, насправді, дуже різні особливості, тому одне слово вміщує розлади аутистичного спектру (РАС). Спектр – бо здібності і потреби людей з РАС можуть значно різнитися. Дехто з людей, що мають аутизм, використовує вербальну комунікацію з іншими, а дехто – ні, хтось потребує догляду упродовж усього життя, інші ж – можуть жити самостійно, працювати.

Люди з РАС часто мають проблеми з соціальною взаємодією, а також – обмежену або повторювану поведінку, сталі інтереси. Ознаки аутизму зазвичай з’являються у віці 2-3 років. Деякі – можуть з’явитися і в більш ранньому віці. Що раніше батьки і лікарі визначають, що дитина перебуває в спектрі, то більше позитивних результатів можна досягти в покращенні якості її життя.

По усьому світу 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що утруднює комунікацію.

З метою інформування учнів закладів освіти Студениківської громади про проблему аутизму та створення гармонійного освітнього середовища для всіх учасників навчально-виховного процесу 2 квітня в освітніх закладах громади були проведені заходи: флеш-моб «Запали синім», майстер-клас «Подаруй тепло», ігрова перерва «Маленька країна_-  ми є», виставка малюнків  учнів  «Діти дощу», демонстрація соціальних відеороликів «Ми просто інші» ( для учнів 1-7 класів) та «Діти дощу» ( для учнів 8-11 класів).

Фахівці Студениківського ІРЦ також долучилися до цих заходів шляхом проведення акції «Ми під одним небом» (розповсюдження інформації про проблему аутизму через поширення флаєрів серед учнів та батьків).

«Аутизм – це не хвороба» – наголошують батьки особливих дітей, а розлад. Якщо діти з порушенням розвитку виховуються і навчаються разом з іншими дітьми – вони не гублять зв’язків з однолітками, навіть і в дорослому віці. Вони стають повноцінними членами громади і можуть принести не тільки користь своїй родині, а й усій нашій країні!

      

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора