A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

Створення стежки ментального здоров'я у Студениківській сільській територіальній громаді

Дата: 11.10.2023 13:14
Кількість переглядів: 39

«Немає здоров’я без психічного здоров’я», «Психічне здоров’я важливе!»– ці гасла відомі в усьому світі та є метою змін у напрямку покращення систем охорони психічного здоров’я.  Розуміння важливості психічного здоров’я зростає протягом останніх років.

Надзвичайно важливо, щоб місцеві органи влади, місцеві служби в громадах, у місті, в селищі наголошували на значенні психічного здоров’я у житті їхніх громадян та розуміли, наскільки важливою є підтримка не лише тих, що мають психічні розлади, а й тих, що перебувають у зоні ризику. Не менш важливими є заходи з попередження розладів та турбота про психічне здоров’я всіх громадян.

Єдиною можливою опцією підвищення доступності охорони психічного здоров’я для людини – як кількісно через збільшення числа та спектру послуг, так професійно через покращення умінь фахівців усіх ланок та сфер підтримки людей – є надавати базову поміч та правильно скеровувати за фаховою допомогою.

10 жовтня, у Всесвітній день психічного здоров'я, у Студениківській територіальній громаді  відбувся захід «Створення стежки ментального здоров'я у Студениківській сільській територіальній громаді»,   присвячений  реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?» та організації надання психологічної  підтримки  мешканцям громади.  На заході були присутні старости старостинських округів Студениківської сільської ради, представники закладів охорони здоров'я, освіти, культури, соціальної сфери та правоохоронних органів Студениківської громади.

Директор Студениківського ІРЦ Ірина БІДЮК ознайомила учасників заходу  з метою реалізації  Всеукраїнської програми ментального здоров’я «ТИ ЯК?»,  дала визначення поняття «ментальне здоров'я» та презентувала шляхи створення  системи сервісів і послуг у громаді, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.  Учасники заходу обговорили, які послуги у межах Студениківської громади можуть отримати її жителі щодо збереження ментального здоров’я та  зазначили механізм  перенаправлення,  за потребою,  до інших фахівців.

 

Практичну частину заходу реалізували практичні психологи Юлія ЛУПАЇНА (Семенівська гімназія) та Анна БІЛОДІД (Філія Соснівська гімназія Студениківського ліцею). Фахівці психологічної служби презентували техніки, які варто використовувати з метою підтримки себе або  інших осіб під час гострої стресової реакції та з метою попередження розвитку посттравматичного стресового розладу.

 

У підсумку заходу всі присутні написали  свій рецепт ментального здоров’я та  презентувати його. Також було прийнято рішення щодо картування всіх послуг у Студениківській громаді з метою надання першої психологічної допомоги та консультування щодо наступних кроків осіб, які зазнали психотравмуючих впливів.

 

Кожний громадянин повинен усвідомити,  що  той, хто міцний тілом, може терпіти і спеку, і холод. Так і той, хто здоровий душевно, в змозі перенести і гнів, і горе, і радість, і інші почуття.

 

    

   

 

 

      

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора