A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю

Дата: 01.12.2023 10:44
Кількість переглядів: 38

Діти – це сонце, що дарує  багато тепла та світла.  Кожну дорослу людину своєю любов’ю вони осявають і зігрівають по–своєму: в тій мірі, в якій одержують від неї самі. Будучи краплинками чистої, живої, джерельної води, вони стають такими  ж дивовижними і неповторними, коли їх берегти, цінувати й любити, - тоді вони перетворюються в повноводну річку, глибоке море, бездонний океан почуттів, емоцій та вражень…

Вони обирають свій шлях у житті, коли підростають. Обирають вони й своє особливе місце серед людей, адже кожна дитина по–своєму унікальна. Кожна юна особистість має своє обличчя, своє волосся, свої очі, руки та ноги, свій голос, свою посмішку і, звичайно ж, свій розвиток…

Та помилкову думку мають, коли вважають менш розвиненими тих дітей, розвиток яких ускладнено порушеннями.  Адже це не правильно. Просто такі діти інакше розвинені, тобто не так, як їх однолітки. Це діти  з інвалідністю – особливі діти.

Особливих дітей не завжди розуміє суспільство. Кожній дитині з особливими  потребами необхідна повага до особистості, прийняття її індивідуальності й неповторності, забезпечення її подальшого повноцінного та гідного життя в суспільстві.

Сьогодні ми тільки й чуємо такі слова, як “толерантність”, “рівні можливості”… Проте більшість людей в наш час ставляться до людей з особливими потребами  з насторогою, страхом, навіть вороже. Існує величезна прірва між тим, на що ці люди здатні у житті і тією роллю, яку їм підготувало суспільство.

Конвенція ООН з прав людини сьогодні трактує інвалідність вже не як якусь проблемність, а як особливість людства. Є люди низького зросту, є з іншим розрізом очей, а є люди, які по–особливому пересуваються. І все! Вони відрізняються тільки цим.

Отже, щоб ще раз нагадати, що діти можуть мати різний  розвиток, але всі мають  рівні права, у закладах освіти Студениківської громади були проведені заходи до відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю. Мета проведення цих заходів – навчити дітей виявляти милосердя, людяність та любов до ближнього, прагнути  підтримати осіб з особливостями розвитку, усвідомлення  необхідності створювати належні умови для самореалізації цієї категорії осіб в житті, спорті, громадській діяльності.

Традиційно  у фоє Студениківського ліцею була представлена інформаційна виставка «Усі різні – усі рівні!», яка презентувала біографії всесвітнього відомих особистостей з особливими потребами.

Студениківська сільська рада забезпечила солодкими подарунками 27 дітей з інвалідністю, які проживають на території Студениківської громади. 

І надалі буде  проводитися системна  робота, спрямована на підтримку тих, кому потрібна допомога і розуміння. А вдячність осіб з особливими потребами, їх впевненість у житті – найвища нагорода!

     

     

  

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора