A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

10 жовтня — Всесвітній день психічного здоров’я

Дата: 08.10.2021 15:16
Кількість переглядів: 147

10 жовтня  щорічно відзначають Всесвітній день психічного  або ментального здоров’я. В Україні цей день почали відзначати з 1992 року. Він створений з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення  депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Важливо зазначити, що психічне здоров’я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. За даними ВООЗ, на психічні захворювання в світі страждають більше 450 мільйонів людей. Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні й економічні катаклізми в країні, пандемії, а провісниками захворювань є стреси.

Психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати. Порушення душевного благополуччя, душевної рівноваги може спричинити розлади психіки та поведінки.

Психологічно здорова людина – це насамперед людина спонтанна і творча, життєрадісна і весела, відкрита, пізнає себе і навколишній світ не тільки розумом, а й почуттями, інтуїцією.

У збереженні та зміцненні психічного здоров’я важливе значення має дотримання принципів здорового способу життя. Особливе значення має психогігієна – це комплекс заходів з дотриманням культури міжособистих стосунків, уміння керувати своїми емоціями, чергувати працю і відпочинок, створювання сприятливого психологічного клімату у колективі, сім’ї; систематично займатись фізичною культурою, додержуватись раціонального харчування, режиму дня, достатньо спати, позитивно мислити, бути оптимістичним, доброзичливим.

У рамках відзначення Всесвітнього дня психічного здоров’я фахівцями  Студениківського  інклюзивно-ресурсного  центру  8 жовтня 2021 року   проведено ряд заходів.

Для учнів Студениківського ОЗЗСО І-ІІІ ст. проведено психологічні студії «Твоя емоційна рівновага» та « Самооцінка психічного стану». У фоє  ІРЦ   було представлено арт-терапевтичні об'єкти: «Болото гніву», «Сонце тепла і любові», «Хмарини мрій» з метою  створення умов для емоційного  розвантаження  відвідувачів Студениківського ІРЦ.  Також проведено челендж « Я дарую тобі посмішку». Арт-терапевтичний захід «Елементи мандалотерапії» проведено з педагогічними працівниками Студениківського ОЗЗСО І-ІІІ ст.

Головна мета всіх проведених заходів -  навчити їх учасників захищати власні нервові клітини від перенапруги, не намагатися вирішити завдання, які не під силу, і - навчитися розслаблятися. Необхідно завжди цінувати все те, що маєте, то, до чого звикли ставитися як до належного - адже багато людей не мають того, що є у вас.

Радійте дрібницям!

Пам’ятайте! ВАШЕ ЗДОРОВ’Я – У ВАШИХ РУКАХ!!!!!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора