A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

Вправи, які знімають втому з очей

Дата: 12.10.2020 12:30
Кількість переглядів: 476

Біля 75%  інформації про навколишній світ людина отримує за рахунок свого зору. І за його ж рахунок втрачає 80% енергії. Зараз, з повсюдною комп’ютеризацією на очі лягає велике навантаження. Особливо часто стикаються з проблемою втомлених очей (астенопії) люди, які за родом своєї діяльності змушені багато годин проводити за комп’ютером. До кінця робочого дня очі втомлюються, можуть почервоніти, з’являються больові відчуття в області очей, скронь і чола. Причин подібної симптоматики може бути кілька, але найбільш частою є все ж надмірні навантаження, які відчувають наші очі під час тривалої роботи за комп’ютером.

Необхідно пам’ятати, що велике навантаження на очі призводить до погіршення зору. Тому слідкуйте за навантаженням, за своїми відчуттями і частіше (чим частіше, тим краще) практикуйте розслаблюючі вправи.

         Вправа «Вгору - вниз»

http://sitesovety.ru/wp-content/uploads/2013/02/%D0%B2%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%85-%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%B7.jpgГолову тримати прямо, не закидати. Погляд направлений вгору (в стелю), а подумки продовжується рух очей під череп нагору, як ніби людина туди дивиться. Повторювати 8-10 разів.

Вправа «Годинник»

А тепер очі вниз, а увага в область щитоподібної залози, як ніби треба заглянули туди, де знаходиться горло. Повторювати 8-10 разів

http://sitesovety.ru/wp-content/uploads/2013/02/%D0%A5%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B8.gif
 Вправа «Годинник з прямим поглядом»

Подивитися вліво: очі дивляться на стіну, а увага пішла за ліве вухо. 
Подивитися вправо: очі дивляться на іншу стіну, а увага пішла за праве вухо. 

Чому важливо при виконанні цих, здавалося б, давно відомих вправ продовжувати рух очей на уявному рівні? 
Ще в давні часи на Сході було відомо, що в області маківки знаходиться величезний пучок енергетичних каналів, а біля зовнішнього краю очей - центри, пов'язані з жовчними протоками. 

Тому, подумки продовжуючи рух очей, наприклад, за вухо, людина тим самим впливає на жовчні протоки і печінку. Очі - це вікна печінки.

Вправа «Метелик»

Неодмінна умова виконання вправи: голова нерухома, працюють тільки очі. "Малюнок" повинен виходити максимально можливого розміру, але щоб м'язи очних яблук при цьому не перенапружуватися. 

Погляд переводиться в такій послідовності: в нижній лівий кут, у верхній правий кут, в нижній правий кут, у верхній лівий кут. 

А тепер навпаки: у нижній правий кут, у верхній лівий кут, в нижній лівий кут, у верхній правий кут. Після цього розслабити очі, поморгати часто-часто, легко-легко. Приблизно так, як махає крильцями метелик. 

Вправа «Вісімка»

Неодмінна умова виконання цієї вправи така ж, як в "Метелик". 

А тепер очима плавно описати горизонтальну вісімку або знак нескінченності максимально можливого розміру. В один бік кілька разів, а потім в іншу. Покліпати часто-часто, легко-легко. 

http://sitesovety.ru/wp-content/uploads/2013/02/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B2%D0%BE%D0%BB-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8.jpg

 

 

 

 

 

Вправа «Вертикальна вісімка»

Та ж вправа, як і в попередньому пункті, але тепер очима «малюємо» вертикальну вісімку. Ні в якому разі до перенапруження не доводимо.

Вправа на розведення осей зору

 Вказівні пальці підносити до кінчика носа і погляд спрямувати на них. Потім повільно віддаляючи пальці від носа, розводити їх в сторони. При цьому праве око "стежить" за правим пальцем, ліве - за лівим (зробити це можна тільки бічним зором). 

Вправа «Велике коло або циферблат»

Виконувати кругові рухи очними яблуками. Голова залишається нерухомою. Уявити перед собою великий циферблат золотого кольору. Цей колір сприяє відновленню зору. Погляд вести повільно, відзначаючи на уявному циферблаті вгорі цифру 12 і внизу цифру 6. Спочатку в один бік, а потім в інший. Радіус кола у міру тренувань буде поступово збільшуватися. 

Цифри 12 і 6 відзначати потрібно, щоб лінія кола виходила рівною і було плавним рух по ній. 

Вправу 8-10 разів виконувати за годинниковою стрілкою і стільки ж разів проти годинникової стрілки.

А тепер ту ж вправу, але обличчя звернене до неба. Очі відкриті. 
Повторювати цю вправу в двох варіантах в обидві сторони, але вже з закритими очима. У цей час масажується кришталик. 

Бережіть себе і свій зір.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора