A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

20-26 вересня 2021 року - Міжнародний тиждень глухих

Дата: 27.09.2021 12:29
Кількість переглядів: 170

Щороку останні дні вересня насичені визначними подіями в житті спільноти глухих людей, адже окрім вже традиційного Міжнародного дня глухих, що відзначається наприкінці місяця в рамках Міжнародного тижня глухих, вчетверте в 2021 році відзначатиметься Міжнародний день жестових мов.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЖЕСТОВИХ МОВ (INTERNATIONAL DAY OF SIGN LANGUAGES) ухвалено на 72-й сесії Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй 19 грудня 2017 року і відзначатиметься щороку 23 вересня, починаючи з 2018 року. Дата 23 вересня була обрана не випадково, адже саме у цей день 1951 року у Римі (Італія ) була заснована Всесвітня федерація глухих (ВФГ), яка натепер об’єднує понад 70 мільйонів глухих людей у всьому світі та 135 національних асоціацій глухих. Однією з головних цілей ВФГ є збереження жестових мов та культури глухих як передумов реалізації прав людини для осіб з порушеннями слуху. Метою Міжнародного дня жестових мов є підвищення обізнаності суспільства про жестові мови та посилення статусу жестових мов. ВФГ твердо переконана в тому, що ця резолюція ООН є цінним продовженням її діяльності, спрямованої на досягнення єдності глухих та узгодженої адвокації з метою підвищення обізнаності про проблеми, з якими вони стикаються у своєму повсякденному житті, і має потенціал для поглиблення розуміння державами-членами ООН, приватного сектора та системи ООН у справі закриття прогалин у досягненні прав людини для осіб з порушеннями слуху, що існують натепер.

МІЖНАРОДНИЙ ТИЖДЕНЬ ГЛУХИХ (INTERNATIONAL WEEK OF THE DEAF) був заснований за ініціативи ВФГ у 1958 році та відзначається щороку в останній повний тиждень вересня місяця.

До  заходів, що проводилися в рамках Міжнародного тижня глухих, долучилися й фахівці  Студениківського ІРЦ. У фоє Студениківського ОЗЗСО І-ІІІ ст., в приміщенні якого розміщено Студениківський ІРЦ, протягом  дня 24 вересня відвідувачам ІРЦ та учасникам навчально-виховного процесу закладу освіти демонструвалася підбірка відеоматеріалів під загальним  девізом «Із жестовою мовою залучені всі!». З метою інформованості суспільства про проблеми нечуючих людей  у фоє  було організовано виставку під  девізом  « Глухота – не вирок».

 Особам з порушенними слуху потрібно докласти чимало сил, щоб адаптуватися в галасливому світі, не чуючи його. Саме тому кожен з нас повинен знати основні правила спілкування  з особами, які мають порушення слуху.

                               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора