A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Студениківський інклюзивно-ресурсний центр
Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Студеники

«Люди дощу» – хто вони?

Дата: 02.04.2020 10:09
Кількість переглядів: 785

Поруч із нами ростуть незвичайні діти, їх називають «дітьми дощу»: вони грають з предметами не так, як більшість, вони радіють іншому. Для них не існує норм і правил, звичних для нас, їм незрозуміло і нецікаво те, що роблять звичайні дівчатка та хлопчики. У них свій, закритий для сторонніх світ, але їм дуже потрібна наша допомога, підтримка і розуміння.

Аутизм: що це за розлад та чому про нього говорять 2 квітня. День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі. 2 квітня - Міжнародний день поширення інформації про аутизм по усьому світу. 2 квітня одягають блакитне на знак підтримки людей з аутизмом, розладом розвитку нервової системи, що ускладнює комунікацію. Останні дослідження усе частіше, окрім генетичних причин, відносять аутизм до розладів, пов’язаних також із забрудненням довкілля, їжі та питної води. В Україні офіційно зареєстровано понад 4 тисячі людей із аутизмом, але представники громадських організацій, які опікуються цією проблемою, кажуть, що насправді таких людей набагато більше,  Людям із цим розладом дуже важко комунікувати зі світом і спілкуватися з іншими людьми.

 Перші ознаки аутизму, зазвичай, проявляються у дітей до 3-х років і якщо батьки і лікарі їх вчасно помітять, то такій людині можна допомогти втримати зв’язок зі світом. До того ж, інтелект аутистів не завжди понижений, дуже часто такі люди проявляють хороші, а подекуди і виняткові здібності у певних сферах. День поширення інформації про аутизм започаткували, щоб поширювати інформацію про цей розлад в усьому світі. Блакитний колір і пазли є символами цього дня.

Аутизм, як окрему проблему, виокремили лише наприкінці 30-х років минулого століття. Відтоді змінилися підходи до лікування і діагностика. Уже діагностують цілий спектр розладів, які відносять до аутизму. Вдосконалення діагности збільшило і кількість діагностованих випадків. Раніше говорили про 1 дитину зі 100, тепер кажуть про 1 із 88, і навіть одну із 65, яка має цей розлад.

 Традиційно, 2 квітня, у всіх країнах, і в Україні теж, проходять акції та флешмоби, метою яких є звернути увагу на цю проблему. Акції проходить на Європейській площі у Києві та на головних площах інших українських міст. «Аутизм невиліковний, але при своєчасній діагностиці та корекційному втручанні дитина може бути адаптована до життя у дорослому віці», – кажуть учасники акцій.

 Так, зокрема, батькам радять консультуватися із фахівцями, якщо

 - малюк різко реагує на голосні звуки,

 - уникає спілкування та ігор з іншими дітьми й дорослими,

 - зациклюється на одній іграшці,

 - весь час повторює один і той самий рух,

 - не повторює звуки і слова,

 - довго не починає говорити.

Попереджений, - в більшості випадків означає - озброєний. Взявши інформацію на озброєння ми здатні протистояти безлічі негативних явищ. Здатність перебудувати себе з урахуванням нових факторів завжди допомагало людям виходити навіть з найскладніших ситуацій.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора